Vinh, Vietnamin Tampere



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja niin matka jatkuu kohti etelää, tarujen Saigoniin. Vihdoinkin päästään tien päälle, bussilla tietty. Vietnamissa ei kaukobusseille ole juurikaan pysäkkejä, jäädään vaan seisomaan sellaiseen paikkaan, josta yleisesti tiedetään bussien noukkivan matkustajia. Jos kukaan ei heilauta pysähtymisen merkiksi kättään, hidastaa bussi hieman ja rahastaja huutaa avoimesta ovesta jotain. Jos kukaan ei reagoi niin suljetaan ovi ja bussi kiihdyttää eteenpäin ja jatkaa on the road.

Niinpä menin itsekin liikennevalojen jälkeiseen kadunkulmaan seisomaan, pällistelemään liikennettä paikkaan, jossa varmaan voidaan kalastaa busseja. Kyselin varmuuden vuoksi joltakulta joutilaalta meneekö tästä bussi Thanh Hoaan. Juuri parahultaisesti saapui Vinhiin menevä bussi (etuikkunassa oli suuri kyltti VINH) ja joutilas viittasi, että tämä menee. Viittasin ja bussi pysätyi. Olin jo kuitenkin unohtanut Than Hoa nimen ja kysyin: Vinh ? Rahastaja nyökkäsi ja niin oltiin bussin sisällä. En kuitenkaan viitsinyt korjata määränpäätä. Tämä kun olisi vaatinut mutkikasta selittelyä kielitaidottomana.

Tunnelma bussissa oli hyvinkin rattoisa. Muuan nuori neiti ja rahastaja vitsailivat keskenään. Vitsailuun osallistui silloin tällöin muuan vanhempi rouvashenkilö ja minä taasen yritin ottaa selvää mistä kumman aiheesta näin hauskaa rupattelua voi syntyä. Nämä naiset kun melkein keimailivat.

Matkat jatkui leppoisin merkein kunnes saavuimme noin 20 kilometrin päähän Vinhistä. Naapurikaista oli työn alla, joten käytettävissä oli vain yksi kaista. Täällä seisoi mies, joka vihaisin käden liikkein kehotti bussia tulemaan lähemmäs. Kuljettaja avasi ikkunan kysyäkseen mistä on kyse. Eipä päässyt edes lauseen alkuun kun mies alkoi huudella vihaisesti jotain johon tyttö taasen huuteli takaisin. Kuljettaja sulki ikkunan ja bussi lähti hitaasti eteenpäin. Mies ja tämän kaveri hakkasivat bussin kylkeä minkä ehtivät. Poks poks, ikäänkuin bussi olisi ollut syyllinen heidän tilaansa.

Matkattuamme noin viisi kilometriä oli kummatkin kaistat suljettu skootterilla ja yhdellä miehellä. Kenties samalla, joka aikaisemmin oli huudellut ja hakannut bussia. Bussi joutui pysähtymään juuri jonkun ravintolan eteen. Tyttö kehotti bussia ajamaan rampille, ravintolan pihaan. Tyttö hyppäsi ulos bussista. Tämä nuori mies huusi jotain tytölle johon tyttö taasen vastasi. Tästäpä mies suuttui lopullisesti eli käyttäkseni kulunutta sanontaa "otti herneet nenäänsä". Koska hänellä oli jo herneitä sieraimet täynnä alkoi hän lätkiä tyttöä ja tyttö taasen lätki takaisin. Kuljettaja hyppäsi ulos bussista ja tarttui mieheen. Ei nuoria tyttöjä noin vain voi lätkiä, varmaan tuumaili. Pidätellessään miestä kuljettaja kaatui ja loukkasi itsensä. Palasi takaisin ohjaamoon, mitäpä hänelle kuuluu toisten riidat kun itsensä voi noin vahingoittaa. Kahden kauppa kolmannen korvapuusti – sanotaan.

Mies vähän rauhoittui (muutama herne kenties oli tipahtanut). Hetken kuluttua taasen alkoi lätkiä tyttöä ja tyttö lätki takaisin. Ravintolan muut asiakkaat kukin vuorollaan tarttuivat mieheen kun tämä vähän väliä sai lätkimiskohtauksen. Itse menin ulos bussista tupakalle, rahastaja kehotti kuitenkin minua elein olemaan puuttumatta asiaan. Ostin ravintolasta muutaman vesipullon ja otin mukaani ison kasan paperinenäliinoja, jotka annoin kuljettajalle. Näillä tämä saisi pyyhittyä haavansa.

Tätä huutelua ja lätkimistä kesti noin varttitunnin. Kunnes mies hyppäsi skootterinsa selkään ja häipyi. Mistä oli kysymys jäi hieman hämäräksi. Mies oli kuitenkin hieman samaa näköinen kuin tyttö. Veli kenties, hylätty poikaystävä (Aasiassa on kasvojen menettäminen suuri häpeä) tai joku muu. Loppumatka sujuikin hieman ankein tunnelmin. Enää rahastaja ja tyttö eivät kisailleet keskenään.

Vaikuttaa siltä, että nämä vietnamilaiset ovat helposti suuttuvaa väkeä.

Kaupunki


Selaimesi ei tue HTML5 canvas tagia.
Vihdoinkin kaupungissa, jossa ei pyöritetä tätä suurta turismisirkusta. Lopen kyllästynyt krääsän kaupustelijoihin, matkapakettien myyjiin ja muihin turhiin palveluihin. Haluan vain nähdä Vietanmia sen ilot ja surut. juhlat ja arkipäivän. Täällä sitä näkee.

Vinh on melko lähellä muinaista demilitarisoitua vyöhykettä. Kaupungilla oli kerran kaunis historiallinen keskus. Tämä vahingoittui pahoin ranskalaisten käydessä sotaa Viet Minhia vastaan. Se mitä jäi jäljelle, niin amerikkalaiset pommittivat kirjaimellisesti sanottuna tuhannen pillun päreiksi. Täällä kun oli teollisuutta. Tai sitten arvelivat että tehdään tästä uusi Hiroshima (perinteisin asein) tai Dresden. Ehkäpä siitä Vietnamilaiset hautaavat yhdentymishaaveet.

Sodan jälkeen neuvostoarkkitehdit pääsivät hieman suunnittelemaan uutta kaupunkia. Heille kiitos leveistä kaduista ja melko selkeästä asemakaavasta. Rakennuskanta on pääosin hyvin matalaa, varmaan kaikki vietnamilaiset haluavat asua omassa talossaan. Perintönä maatalousyhteiskunnasta ja osoituksena itsenäisyydestä – kukaties.

Tänään Vinh:n elinkeinorakenne muodostuu 55 % palveluista (merkittävä logistiikkakeskus etelän ja pohjoisen välillä sekä suuri satama unohtamatta suurta yliopistoa), teollisuuden osuus on 30 % (ja on hyvinkin kasvussa) loput 15 % muodostuu – kuten arvaat – maataloudesta, kalastuksesta ja metsän korjuusta. Näistä kaikista aloista saa elantonsa runsaat 450 000 ihmistä (siis hieman Helsinkiä pienempi kaupunki). Jos vertailua halutaan etsiä niin sanoisin tätä Vietnamin Tampereeksi.

Aikoinaan kaupunkia kutsuttiin nimellä Ke Van ja myöhempinä aikoina se sai nimet Vinh Giang, Vinh Doanh ja lopulta Vinh Thi. Vuonna 1789 yksinkertaistettiin nimi pelkäksi Vinh:ksi. Kas kun ranskalaisille lähetyssaarnaajille oli helpompi lausua lyhennetty versio.

Kuten aikaisemmissa postauksissa on käynnyt ilmi, niin Vietnam syntyi pohjoisessa ja etelää hallitsivat muut kuningaskunnat kuten tarunhohtoinen Champa. Vinh oli portti etelään, jota kautta Vietnam asteittain kasvoi. Tay Son dynastian (1788 – 1802) aikana esiintyi näkemyksiä, että Vinhistä pitäisi tulla maan pääkaupunki. Olihan sen sijainti pohjoisen ja etelän välillä sangen suotuisa. Mutta Vinhin suureksi harmiksi dynastia eli kohtalaisen lyhyen ajan ja pääkaupunki haaveet sittemmin haudattiin. Tosin nämä aatteet saivat aikaan sen, että kaupunkia rakennettiin voimallisesti. Eivätkä ranskalaiset myöhempinä aikoina olleet kovinkaan innostuneita kehittämään maata juurikaan. Mitä nyt teollisuutta hieman kehitettiin Vinhissä (tämäkin ranskalaisten hyödyksi).

Koko Vinhiä ympäröivä alue on ollut merkittävä kapinakeskus 1800 ja 1900 luvulla. Näistä kapinnallisista mainittakoon runoilija Nguyen Du, nationalisti Phan Boi Chau (jonka ranskalaiset agentit vangitsivat Shangaissa ja kuljetettivat kotiarestiin Hue:en), Nguyen ThiMinh Khai (ranskalaiset teloittivat tämän ollessa 31 vuotias vuonna 1941) sekä itse Ho Tshi Minh. Kävellessä pitkin Vietnamin katuja törmää silloin tällöin kadun nimiin, jotka on nimetty Nguyen ThiMinh Khain mukaan. Ei siis mikään vähäinen nainen (Vietnamissa naiset ovat tosi vahvoja. Seikka joka ilmenee myös myöhemmissä postauksissa.)

Patriotismia ja äärinationalismia



Kuten tuli jo aikaisemmassa postauksessa ”loistava tulevaisuus” hieman pohdittua Paracel-saaria  ja kiinan merta. Piti tässä postauksessa hieman käsitellä aihetta syvemmin, mutta se olisi pitkittänyt tätä yli sallittujen rajojen joten päätin siirtää koko jutun erilliseen otsakkeen alle (ehkä pistän otsakkeeksi kaikkien halpahintaisten seikkailuromaanien tapaan: ”Kuumaa kuhinaa Kiinan merellä”).
Tänne on haudattu Vietnamin (Amerikan) sodan uhreja

Miten öljyporauslautan pystyttäminen näkyi Vinhissä, teollisuuskaupungissa. Monellakin tapaa. Kävellessäni pitkin katuja jaettiin useitakin Kiinan vastaisia lentolehtisiä. Näitä ihmiset lukivat kahviloissa sangen innoissaan ja äijäporukat pohtivat keskenään tilannetta. Kun televisiosta tuli uutislähetys ja televisio oli jonkun kahvilan katonrajassa, kokoontui kadut täyteen ihmisiä seuraamaan uutisia. Yleisö oli aivan hiiren hiljaa jopa juopuneet eivät örisseet.
Kaikki, jotka vähänkin uskalsivat puhua kanssani, kyselivät kantaani tapahtumiin. Tietenkään en voinut esittää mitään muuta näkemystä kuin jyrkän tuomion. Kaupungissa oli useita rahankeruulippaita. Kaikki olivat melkein täynnä. Itse on oikein ymmärrä mitä tarkoitusta varten nämä keräävät rahaa. Ei kai nyt sentään yksityistä laivastoa varten. Ehkäpä vain lentolehtisten painatusta ja banderolleja varten. Tunnelma oli vähän samanlainen kuin hiiriperheellä, joka juuri oli päässyt kissaa pakoon. Ei uhkaava mutta levoton.

Seuraavana päivänä menin aamukahville yhteen kahvilaan (hotellihuoneeni ei sisältynyt aamiaista). Kahvilassa työskenteli muuan mies. Yht'äkkiä saapui toinen moottoripyörällä ja kuiskutti jotain tämän korvaan. Poistui saman tien mutta teki sotilaallisen tervehdyksen johon toinen vastasi samalla mitalla ja huusivat jotain sellaista kuin: Eläköön Vietnam. Tämä tervehdys oli - kuten varmaan tiedätkin - sellainen missä lyödään kantapäät yhteen, otetaan kunnon ryhti ja käsi lippaan. Ehkäpä olivat suunnittelemassa hieman vauhdikkaampaa mielenosoitusta. Viranomaisilla lienee täysi työ pidätellä näitä ääriaineksia – kuuma-Kalleiksi kutsuttuja hemmoja.

Arkea


Alunperin piti Vinhissä ollla vain yksi yö. Mutta kun täällä ei pyörinyt turismibordelli ja Hanoi postaus oli vähän vaiheessa päätin jäädä. Onnekseni. Vihdoinkin pääsin seuraamaan hieman vietnamilaisten arkipäivää. Usein kun kuljen toimettomana kaupungilla, silloin kun en ole eksynyt, on tapanani kysellä erilaisia hintoja kuten moottoripyörien, hotellihuoneiden, silmälasien, televisioiden jne. Niin nytkin olin kysellyt hotelleista. Hinnat vaihtelivat 15 – 40 amerikan dollariin. En kuitenkaan löytänyt tätä halvinta. Etsiessäni sitä törmäsin hotelli Beijingiin. Täällä hinnat alkoivat 20 ylöspäin ilmoitin, että etsin hieman halvempaa. Heti oitis apulaisjohtaja tarjosi halvempaa. Syykin selvisi myöhemmin: Hän halusi keskustella kanssani englanniksi (kielitaito ruostuu käytön puutteessa vähän kuten vanha auto). Tämähän sopikin itselleni vallan mainiosti. Pääsin hieman utelemaan vietnamilaisten arkipäivästä. Ilman häntä en olisi ikinä löytänyt Pu Matin luonnonpuistoa enkä varmaan uimarannallekkaan. Sitä paitsi pääsin kaljoittelemaan erinomaista hanaolutta hänen kanssaan pari iltaa.

Uimaranta


Selaimesi ei tue HTML5 canvas tagia.
Bussi 2 vie uimarannalle ja 1 tuo takaisin. Vai oliko se toistepäin ? Joka tapauksessa eri reittejä pitkin. Mennessäni uimarannalle kääntyy bussi pitkän tien päässä takaisin. Tien varrella on kaikenlaista rantahärveliä ja kahvilaa. Rahastaja kuitenkin kehotti olemaan poistumatta. Vasta saavuttuamme julkiselle rannalle antoi hän luvan poistua. Hieman ihmettelin tapahtumaa. Joten seuraavana päivänä menin jälleen rannalle (eri rahastaja) ja jäin pois siellä missä kahvilatkin. Ei olisi pitänyt. Jälleen kerran kaiken maailman perään huutajaa ja sisäänheittäjää. Ei kiitos. Onneksi about 5 km pitkää bulevardia pitkin sukkuloi sähköinen rantabussi, johon hyppäsin ja pääsin julkiselle uimarannalle. Edellisen päivän rahastaja oli varmaan arvannut etten juurikaan välitä turismisirkuksesta vaan haluan olla omissa oloissani.

Täällä sain olla rauhassa. Aamupäivällä melkein autiota. Tosin kerran yksi mies pyysi ottamaan kuvan vaimostaan ja pienokaisestaan. Ei mitenkään häiritsevää. Melkeinpä somaa. Pienokaisella oli uimarengas, josta keskeltä nousi pitkä kaula ja pää muodoltaan kun Disney ankka. Väriltään keltainen ja oranssi. Harmittaa etten älynnyt pyytää s-postiosoitetta. Mielelläni olisin kuvat lähettänyt. Pistän sen tähän jos vaikka joskus sattuisi eksymään sivulle.

Ranta on tosi hieno (myöhemmin törmään moniin lähes autioihin kilometrejä pikiin hiekkarantoihin). Se suorastaan kerjää uimaan. Vaatteet lukittuun komeroon, uimahousut jalkaan, avain ranteeseen ja äijä veteen. Autuasta, kuuman auringon alla. Hurmoksellista kuin herätyskokouksessa. Kivut sulivat, pää selkeni. Nyt tiedän miltä Aatamista ja Eevasta tuntui kuin joutuivat paratiisista lähtemään. Itselleni vain tapahtui päinvastoin: lihan orjuudesta paratiisiin.

Esikaupunki


Selaimesi ei tue HTML5 canvas tagia.
Ensimmäisen päivän kotimatkalla kiinnitti huomiota bussin ikkunasta esikaupunkialue. Täälläpä olisi mukava kävellä ja hieman katsella ympärilleen. Kävellä pitkin kuoppaisia, savisia sivukatuja. Palmupuiden lomassa. Ihastella ihmisiä, jotka nojaavat aitoihin ja jutskaavat naapureiden kanssa. Talot hieman ränsistyneitä ja pieniä. Kadut täynnä lapsia ja kaikkialta sieraimiin tunkeutuva ruuan tuoksu. Kuka paistaa lihaa, kuka taasen kalaa ja kolmas keittä vihanneksia. Samoin olisi kovin mukava piipahtaa torilla katsomassa mitä siellä myydään. Niinpä jäin bussista pois. Ja kävelin torille. Pällistely oli kyllä molemminpuolista, eipä täällä ole varmaan kovin usein piimänaamoja näkynyt. Kaikkea yritettiin tyrkyttää, mutta uskoivat ensimmäiseen kieltäytymiseeni. Mitäpä olisinkaan tehnyt elävällä kukolla tai tiulla kananmunia. Enpä mitään. Otin muutaman kuvan ja siitäkös riemu syntyi. Ensimmäinen alkoi nauraa johon toinen yhtyi. Ties vaikka arvostelivat minua, kuten torikauppiailla on aina ollut tapana. Parempi etten osaa Vietnamia ollenkaan. Lopulta tottuivat kun istahdin kahvilaan juomaan jotain juomaa.

Takaisin piti päästä. Menin seisomaan oletetulle pysäkkipaikalla. Aikanaan viimeinen bussi saapui tosin väärää kaistaa pitkin (harvoin tähän aikaan kukaan menee keskustaan täältä). Viittilöin ja bussi vaihtoi kaistaa ja pysähtyi. Juoksin perään ja huokasin: Huh. Tästäpä ihme syntyi matkustajille: Mitä kummaa tuollainen piimänaama tekee täällä ? Eikö se riitä että niitä lappaa kerran vuodessa keskustassa, pitääkö sitten tunkeutua ihan sydänmaillekin ?

Rahastaja oli sama kuin edellisenä päivänä. Ilmoitti suureen ääneen, että olen Suomesta. Näin hänkin sai lisäpisteitä kas kun on suhteita ulkomaalaisiin. Piti päästä pois mahdollisimman lähelle hotelli Beijingiä. Rahastaja kysyi yleisöltä tietääkö kukaan missä hotelli on. Yksi tiesi yhden paikan johon toinen vastasi, ettei se nyt ainakaan siellä ole. Kolmannella oli myös mielipide. Näin syntyi yleinen keskustelu paikan sijainnista ja monet perustelivat paikkaa niillä ja näillä muistikuvilla. Lopulta jäin siinä paikassa missä enemmistö katsoi minulla olevan lyhin matka hotellin. Paikka osoittautui oikeaksi. Näin demokratia jälleen kerran osoitti voimansa.

Vinh on hieno kaupunki, jonka matkaajat turhaan jättävät väliin. Siellä on paljon nähtävää ei niinkään nähtävyyksiä vaan tärkeintä kaikista eli asukkaat.